Zeynep Karagöz e-Varan için yazdı! Zeynep Karagöz’ün e-Varan için yazdığı yazıyı değerli okurlarımızla paylaşıyoruz. Keyifli okumalar
21.YY Becerileri (Yetkinlikleri)
“21.YY Becerileri” eğitimciler dahil uzmanlar tarafından günümüz dünyasında başarılı olmak için gereken geniş bir set bilgi, beceri, çalışma alışkanlıkları ve karakter özelliklerini ifade ediyor. Bu beceriler, kişiye, yere, kuruma, okula göre farklı kategorize ediliyor ya da tanımlanıyor; ama biraz değişken de olsa da genel bir konsensüsü yansıtıyor. Aşağıdaki liste, 21. YY Becerileri ile ilişkilendirilen beceri, çalışma alışkanlıkları ve karakter özelliklerin kısa izahını içeriyor.
Öğrenme Ve Yenilenme Becerileri (Yetkinlikleri)
- Yaratıcılık ve Yenilenme
- Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme
- İletişim ve İşbirliği
Bilgi, Medya Ve Teknoloji Becerileri (Yetkinlikleri)
- Bilgi Okuryazarlığı
- Medya Okuryazarlığı
- Bilgi ve İletişim Teknolojileri (ICT) Okuryazarlığı
Yaşam Ve Meslek Becerileri (Yetkinlikleri)
- Esneklik ve Uyum
- Girişimcilik ve Öz-Yönelim
- Sosyal ve Kültürlerarası Beceriler
- Üretkenlik ve Sorumluluk
- Liderlik ve Sorumluluk
Korona & 21.YY Becerileri (Yetkinlikleri) Alakası Nedir?
Elimizde karmaşık bir sorun var… #Covid19 u sadece bir sağlık problemi olarak ele almak mümkün değil.
Öncelikle kullanılan yöntemler bilimsel, veri odaklı; dolayısıyla ciddi bir bilgi okuryazarlığı gerektiriyor.
Öte yandan salgının asıl tehlikeli tarafı hızlı yayılması. Bu da yönetsel becerileri devreye sokuyor. Sadece liderlik değil, işbirliği, üretkenlik ve sorumluluk ön planda.
Salgının yayılmasına karşı alınan önlemlerin başında sosyal mesafe var. Zaman zaman kapanmalara da dönüşen bu kısıtlamalar ekonomik sonuçlar da doğuruyor. Bu da konuya sadece bilimsel ve yönetimsel bakmamızı yetersiz kılıyor ve pek çok disiplin devreye giriyor.
Peki sosyal bilimler? Burada bireysel ölçekten toplumsala tüm hareket şekilleri önemli; yani psikolojiden sosyolojiye kadar tüm insan davranışını merkezleyen disiplinler masada. Dolayısıyla konuya çok yönlü yani interdisipliner açıdan yaklaşmak zorundayız.
Burada ciddi bir kaynak yönetimi sorunu söz konusu. Ayrıca değişimleri ve olasılıkları öngörerek yeterince hızlı ve yerinde hazırlık yapmak lazım. Bu da yönetsel becerileri devreye sokuyor. Sadece liderlik değil, işbirliği, üretkenlik ve sorumluluk ön planda.
Sorunun tıbbi ve yönetsel açıdan çözümü için atılan adımlarda olduğu kadar üretkenlik ve iletişim için teknolojik araçlar hızla hayatımızın merkezine geçiş yaptı. Konuya hiç el atmayanların bile ihtiyaç duyduğu bir ortamda mecburen dijitalleşiyoruz. Bu da teknoloji okuryazarlığımızı sınıyor.
Öylesine bir bilgi yağmuru altında yaşıyoruz ki eş zamanlı olarak hem bilgi kalabalığı hem dezenformasyon söz konusu. Hangisine nasıl güveneceğiz, hangi bilgiyi nasıl konfirme edeceğiz, neye göre hareket edeceğiz? Bunun için ciddi bir medya okuryazarlığı becerisine ihtiyaç var.
Aynı anda ciddi bir bilinmezlik sisi içinden geçiyoruz. Bilginin son derece değişken olduğu bu ortamda esneklik ve uyum becerisi kritik hale geliyor.
Uzmanından Tasarım Odaklı Düşünme Neden Önemlidir
Sorunu tek yönlü ele almanın imkansız olduğunu; çözüm bulmak için elimizdeki veriyi gerçeklik süzgecinden geçirip kategorize etmek, önemine göre önceliklendirmek gerektiğini görüyoruz. Diyelim ki bütün bunların hepsini yaptık… Hatta farklı açılardan farklı çözüm fikirleri de ortaya koyduk. Nerden, nasıl başlayacağız; nasıl hayata geçirip sonuç alacağız?
Sorunu parçalara ayırıp farklı açılardan yaklaşan çözümleri “Tasarım Odaklı Düşünme” modeli ile hızla prototipleyen, deneyen, çevik tasarım ve üretim modellerini uygulayan, ilk denemeden alına dönütlerle ihtyaca ve şartlara göre pivot edebilen, esnek sistemler uygulamak zorundayız.
İnsan odaklı çözümler üretirken bunları çabuk hayata geçirmek için küçük gruplardan başlayarak test ve geri bildirim süreçleri ile tasarım ve üretim süreçlerini eş zamanlı ilerletmeliyiz. İster girişimci, ister kurumsal ekosistemde bir dişli olalım; inisiyatif alan, hesaplanmış riskleri yaygın dağılımda ve hızla modelleyen, buna göre yön, sistem ve hız değiştirebilen bir metalite ile hareket etmek durumundayız.
Kompleks sorunlara yaratıcı çözümler bulmak için; teknik ve mesleki becerilerimizi sürekli tazeleyecek, işbirliği ve paylaşım kültürünü de benimseyerek, sosyal becerilerimizi tutkal olarak kullanacağız.
Değişimin bireyden başlayarak kitleselleştiğini, kavramların ve akımların tabandan yayıldığında gerçekten etkili ve kalıcı olduğunu düşünüyorum. Önce kendi değişimimizin lideri olmak durumundayız. Bizler bireysel olarak değişime, yenilenmeye, iyileşmeye açık olduğumuz zaman içinde bulunduğumuz ortamları, iş yerlerini, kurumları ve hatta toplumları değiştirme gücüne sahibiz.
Tüm bu adımları uyguladık ve çözümü hayata geçirdiğimizi düşünelim… Orada bitiyor mu? Tabii ki HAYIR! Çünkü Heraklitos’un da dediği gibi “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.” ya da Arthur Schopenhauer’dan duymak isterseniz “Değişim, değişmeyen tek şeydir.”
21.YY Becerileri & Kendinizi Geliştirmenin Yolları isimli yazımı da buradan okuyabilirsiniz:
https://makeratolye.com/21-yuzyil-becerileri-ve-kendinizi-gelistirmenin-yollari/