Markanı Parlatmaya Ne Dersin?
– Ne iş yapıyorsunuz?
– Marka danışmanıyım.
– Sizce ben marka olabilir miyim?
– Herkes duruşu, giyimi, konuşması ve hayata yaklaşımı ile kendi markasını yönetir.
İyi yönetenler de vardır, oluruna bırakanlar da. Her markanın bir hikayesi vardır, yazılmayı bekleyen.
Marka akıllarda bıraktığınız izdir. “Siz odada yokken hakkınızda söylenendir.”
Evet, siz de hedefinize yönelik stratejinizi iyi çalışır ve uygularsanız iyi yönetilen bir “#marka” olabilirsiniz.
Yıllarca marka yöneten biri olarak sorayım: kişisel markanızı nasıl yönetiyorsunuz?
Belki farkında değilsiniz ama hepiniz birer markasınız.
Kendinizi ifade ederken seçtiğiniz kelimelerle, duruşunuzla, saçınızı toplama biçiminizle, gelen bir mesaja cevap verme süreniz ve yaşama azminizle kişisel markanızı inşa ediyorsunuz.
Doğduğumuzda adımız (markamız) yazılıyor, ardından başlıyoruz yaptığımız her küçük hareket ve aldığımız her kararla markamızın içini doldurmaya. Farklılaşıyoruz, sentezliyoruz, hepimiz farklı noktalar görerek ilerliyoruz ve temelde özgünleşiyoruz. Özgün markalar “az bilinen” ya da “yeni” duyguları harekete geçirdikleri için daha fazla akılda kalıyor. Öne çıkan özelliklerimiz, güçlü yanlarımız elle tutulur/ gözle görünür olan ve çevremizin de bizim hakkımızda söyleyebildiği; diğerlerinden “farklılaşma noktamız” olarak ayrılıyor. Günümüzde amacı olan markalar (brand for cause/purposeful brand) gittikleri yönü “pazardaki” diğer markalara göre daha net ifade ettikleri için daha fazla kabul görüyor.
Markanızı geliştirme yolunda uygulayabileceğiniz 8 stratejik adım var:
1. Farklılaştığınız güçlü yönünüzün hitap ettiği kitle kim? Hedefinizi belirleyin.
2. Hangi konudan bahsedeceksiniz? Niş (dar) alanlar hedef kitlenizi kısıtlasa da uzmanlığınızı daha derinlemesine göstermenize yardımcı olur. Alanınızı belirleyin.
3. Ne kadar iyi bir iletişimcisiniz? Konuşmanızı & yazmanızı ve markanızın görsel dünyasını nasıl geliştirebilirsiniz? Markanızın görselliğine yatırım yapın.
4. Güçlü bir marka görünür olduğu her mecrada tutarlı mesajlar verir. Farklılaşma noktasında ustalaştığınız güçlü yönleriniz üzerine daha çok emek harcayın. Güçlü yönlerinizi parlatın
5. Güçlü markalar akılda kalıcıdır. Akılda kalmak için süreklilik gerekir. Seçtiğiniz tüm iletişim kanallarından sürekli, zamana yayılmış, stratejik olarak planlanmış mesajlar verin.
6. Güçlü markalar geri bildirim alırlar. Hedefledikleri topluluk onlardan ne bekliyor? Hedef kitlenizin nabzını tutun. Markanızın gelişimine dair hediyeleri alın.
7. İnsanlar gördüklerine inanırlar. Somut faydalar ve hizmetler geliştirin, isminizin yanında yer almasını istediğiniz vaatleri olabildiğince görselleştirin. Kişi markanızı sosyal medya araçları, günümüzün kartviziti web sayfanız ve logonuz gibi öğelerle somutlaştırın.
8. Profesyonel bir marka koçuyla çalışın ve tabii self marketing eğitimlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın.
Sevgiler