Bireylerin yaşamları içerisinde zaman zaman tatmin seviyesinin düşmesi, bazen nereden nasıl devam edeceklerinden emin olamamaları, karar verememeleri, belirsizlik süreçlerini netleştirmede zorlanmaları, yeni rollerine hazır olmamaları, ne istediklerini fark etmede zorluk yaşamaları, işlerini yönetirken veya yönetilirken zorlanmaları, performanslarının düşmesi, potansiyellerinin farkına varma ihtiyaçları v.b. pek çok konunun iyileştirilmesinde ve üzerinde çalışılmasında “koçluk” yaklaşımı esastır.
Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) tarafından koçluk; günümüzün belirsiz ve karmaşık ortamlarında özellikle önemli olan, kişisel ve mesleki potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için ilham veren, düşünmeye teşvik eden ve yaratıcı bir süreçte müşteri ile ortaklık ilişkisi olarak tanımlanmaktadır.
KOÇUN SORUMLULUKLARI
Koçlar her müşteriyi kendi hayatlarında ve çalışmalarında uzman olarak kabul eder ve her müşterinin yaratıcı, becerikli ve bütün olduğuna inanırlar. Profesyonel bir koçluk ilişkisi, koçluk sürecindeki tarafların sorumluluklarını belirten bir anlaşmayı kapsar. Koçluk bu temel üzerine kurulunca koçun sorumlulukları;
Kaynak: ICF
- Danışanın ulaşmak istediği şeyleri keşfetmek, netleştirmek ve uyum sağlamak,
• Danışanın kendini keşfetmesini teşvik etmek,
• Danışanın ürettiği çözümleri ve stratejileri ortaya çıkarmak,
• Danışanı sorumlu ve hesap verebilir kılmaktır.
Danışanın seçtiği alanda yapılan bire bir görüşmelerde hedeflenen alanda başarı elde etmek için koç bir kolaylaştırıcı görevi görür. Koçun yol arkadaşlığı ve kullandığı tekniklerle danışan kendine dair farkındalık geliştirir. Koçluk bu anlamıyla bir soru sorma tekniğidir.
DANIŞANIN SORUMLULUKLARI
Ayrıca koçluk ilişkisinde danışanın sorumlulukları şunlardır:
- Kendinize, zor sorulara, gerçeklere ve başarıya odaklanın.
• Başkalarının davranışlarını ve iletişimini gözlemleyin.
• Sezginizi, varsayımlarınızı, yargılarınızı ve sesinizi dinleyin.
• Mevcut tutum, inanç ve davranışlara meydan okuyun ve hedeflerinize üstün bir şekilde hizmet eden yenilerini geliştirin.
• Kazanan bir tarz geliştirmek için güçlü yönlerinizi kullanın ve sınırlamaları aşın.
• Yeni davranışlar öğrenirken ve aksilikler yaşadığınızda, kendinize karşı şefkat gösterin ve bu şefkati, aynı durumda başkaları için de gösterin.
• Herhangi bir durumu aydınlatmak ve hafifletmek için mizah kullanarak kendi kendinizi çok ciddiye almamaya çalışın.
• Duygusal tepkiselliği önleyerek, hayal kırıklığı ve karşılanmayan beklentiler karşısında soğukkanlılığınızı sürdürün.
• Sürekli iç gözlem yapmaktan korkmadan, öncekinden daha fazlasına ulaşmak için cesaretli olun.
Koçluk, bireylere ve ekiplere odaklanır. Yetkinlik, karar verme ve yaşam kalitesini arttırmak için alternatif yollar görmelerine ve test etmelerine yardımcı olur. Koçluk, danışanın kendi kaynaklarına güvenen profesyonel ve kişisel gelişim alanındaki faaliyetlerdir. Profesyonel bir koç, danışanlarının performanslarını iyileştirmelerine veya kişisel gelişimlerini arttırmalarına ya da kendi hedeflerini ve bunu yapma yollarını seçmelerine hizmet eden uzman olarak tanımlanabilir.
Koçluk tipik olarak, bireyin veya işletmenin mevcut fırsatlarını ve Koç danışanın hedeflediği yolda iç ve dış engelleri fark etmesine ve bunları aşacak aksiyon alternatiflerini belirlemesine yardımcı olur. Bunu çeşitli sorular ve koçluk araçları ile yapar. Eylem sorumluluğu danışandadır. Istenen sonuçları belirlemek için kişisel bir görüşme (yüz yüze veya telekonferans) ile başlar.
Sonraki koçluk seansları şahsen veya dijital gerçekleştirilebilir ve her bir oturum önceden belirlenmiş bir süre boyunca devam eder. Planlanmış koçluk seansları arasında, bireyin öncelikli kişisel hedeflerine ulaşmasını destekleyen belirli eylemleri tamamlaması istenebilir. Koçluk ilişkisinin süresi ihtiyaç ve tercihlere bağlı olarak değişir.
KOÇLUK SİZE NASIL YARDIMCI OLUR?
Koçluk, Danışanın özel hayatında, kariyerinde, aile ilişkilerinde ve özünde netlik, odaklanma, denge ve tamamlanma ile yürümesini sağlayan profesyonel ve gizli bir ilişkidir. Danışan bu süreçte zorlukları çözdükçe sahip olduğu değerleri, yetkinlikleri ve yetenekleri keşfetmeyi öğrenecek ve bunları kullanma konusunda kabiliyetleri artacaktır.
Koçluk süreci; tüm cevapların müşteride olduğu ve koçun işinin her Danışanın aklındaki soruları çözmek için kendi gerçeğini, kendisi için en doğru cevapları bulmasını sağlayan bir yolculuktur. Danışanın kendisine ve kendi süreçlerine karşı yüksek farkındalıkla, açık bir şekilde, motivasyonu yüksek ve güven dolu yaklaşmasını sağlar.
Buradan da hareketle sadece danışan kendisi için neyin en doğru olduğunu bilir. Dolayısı ile koç danışana ne yapacağını, ne yapması gerektiğini, neyin doğru neyin yanlış olduğunu söylemez.
İŞLETMELER ÇALIŞANLARI İÇİN NEDEN KOÇLUK HİZMETİ ALMALILAR?
İşletmeler günümüzde çalışanlarının sağlık ve esenliğinden hiç olmadıkları kadar sorumlular.
Araştırmalar, özellikle ekip yöneticilerinin bir çalışanın hayatındaki yerinin ailesinden önce geldiğini ve etki alanı yarattığını söylüyor. Bu durumda mutlu ve kendinden tatmin bir ekip yöneticisi, mutlu ve verimli çalışanlar anlamına geliyor.
Orta ve üst düzey ekip yöneticileri başta olmak üzere, yetenek havuzundaki çalışanlar da daha farkında, kendini geliştirmeye açık ve özgüvenli olurlarsa çalışma ortamı verimli ve başarılı olacaktır. Koçluk alan kişiler bunu sağlayabilir.
Kişiden hareketle işletmelerin kendilerini analiz etmelerini ve dolayısı ile değişmelerini ve gelişmelerini sağlar. Çözüm odaklı koçluk, işletmelerde bir “Soru”’nun referansı ile kişiyi, takımı, birimi ve dolaylı olarak işletmeyi bir hedefe odaklayarak hedefe ulaşma becerilerini geliştirir.