İş yaşamında çalışanların duygu durumlarını ve dolayısıyla performanslarını etkileyen en büyük faktör anlaşmazlık ortamlarında vermek istedikleri yanıtı vermek yerine tepkisel davranmak ve böylece fikir ayrılıklarının çatışmaya dönüşmesine sebep olmaktır.
Çatışma başlı başına bir fikir ayrılığı sürecidir. Bir gruptaki kişilerin beklentilerinin değişkenlik göstermesinden dolayı ortaya çıkar. Çatışma, kurumların üretim ve yaratıcılık aşamasında farklı fikirlerin bir araya gelerek ortaya konması ve bu sayede inovatif bir ürün çıkmasına olanak sağlar. Kurumlarda çatışma çoğunlukla ‘kavga’ olarak yanlış bir tanımla algılanıyor. Oysa ki, çatışma kavgadan çok uzak bir tanımla kişilerin yaratıcılığını tetikleyen bir süreçtir.
Kurumlarda amaç çalışanlar arasında çıkan çatışmaları önlemek değil, bu fikir ayrılıklarını çözüm odaklı bir şekilde yönetme kabiliyetinin arttırılmasıdır. Bu, çalışanların kendi duygu, düşünce ve isteklerini doğru anlayıp doğru ifade edebilme yetilerinin arttırılması ile ulaşılabilecek bir sonuçtur.
İçlerinde Duygusal Zeka’nın yaratıcısı Daniel Goleman’ın da bulunduğu birkaç bilim insanının yaptığı araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlar duygusal dayanıklılık ile kârlılık arasında doğru orantının olduğunu ortaya koyuyor.
Bu araştırmaların söylediği; “ Duygusal dayanıklılığı yüksek kişiler çetin zamanlarda yaşanan ani değişiklikler sonucunda ortaya çıkan belirsizliklerle ve bunun sonucu oluşan endişe hali ile daha rahat başa çıkabilir, sonuca ulaştıracak yaratıcı ve yeni fikirleri gösterme ve ‘kutunun dışında düşünme’ (out of box thinking) durumuna hızlıca geçebilirler. Ayrıca işlerine olan bağlılıkları daha yüksek olduğundan yaptıkları işin kalitesi, iş performansları ve özenleri iş yerinin kârlılığına büyük katkı sağlar.“
Çalışanların iş performanslarını doğrudan etkileyen yegâne unsur içinde bulundukları iş koşullarıyla ilgili inanç kalıplarıdır.
Kişiler çalıştıkları yerde ne kadar kendileri olurlarsa o kadar mutlu hissederler.
Mutlu çalışanlar işinde en üst seviyede performans gösterir.
Olumlu İnanç Kalıbı = Olumlu Duygu = Yüksek Performans
Utkan Kolat
Duygu & Beden Odaklı Profesyonel Koç