The argument in favor of using filler text goes something like this: If you use real content in the Consulting Process, anytime you reach a review point you’ll end up reviewing and negotiating the content itself and not the design.

Contact Info

Social Links

Öğrenme Çevikliği (Learning Agility) Nedir?

İngilizcede learning agility olarak bilinen öğrenme çevikliği, son yıllarda giderek daha da popüler bir kavram haline geldi. İnsan kaynakları çalışanları ve profesyonelleri, yüksek potansiyelli yetenekleri belirlemek ve bu yetenekleri daha da geliştirmek için öğrenme çevikliğini kullanmaktadırlar. Peki öğrenme çevikliği nedir, öğrenme çevikliği nasıl uygulanır, faydaları nelerdir ve öğrenme çevikliği eğitimi nedir?

Basitçe söylemek gerekirse öğrenme çevikliği ne yapacağınızı bilmediğinizde ne yapacağınızı anlamanıza yardımcı olur. Deneyimleriniz ile öğrenme ve daha sonra gerekli becerileri kazanarak bu öğrenmeyi yeni durumlarda da başarılı bir şekilde kullanmak için uygulama yeteneğidir.

Bu yazımızda öğrenme çevikliği konusu hakkında merak edilen tüm detayları sizler ile paylaşacağız.

Öğrenme Çevikliği (Learning Agility) Nedir?

Öğrenme çevikliği, değişime uyum gösterme ve tecrübesiz olduğunuz alanlarda daha önceden deneyimlediğiniz bilgiler ile problemin üstesinden gelebilme durumunu ifade eden bir kavramdır. Son yıllarda dijitalleşme ile iş dünyasında değişen ihtiyaçlar ve pandemi süreci ile iş hayatı, değişime açık olmayı ve uyum sağlamayı gerektirmektedir. Hayatın her alanında işe yarayabilecek olan öğrenme çevikliği becerisi özellikle iş dünyasında aranan bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır.

Özetleyecek olursak öğrenme çevikliği; deneyimden öğrenme ve daha sonra bu öğrenmeyi gerekli yetenekleri kazanarak yeni durumlarda etkili bir şekilde kullanmak için uygulama yeteneği ve istekliliğidir.

Öğrenme Çevikliği (Learning Agility) Nasıl Uygulanır?

İlginizi Çekebilir: Kurumsal Firmalarda Learning Agility Kültürü

Öğrenme çevikliği, deneyimler ile öğrenirken kullanılan sistem ve yöntemler ile ilişkilidir. Bir değerlendirme sonucunda çalışanın veya herhangi bir kişinin öğrenme çevikliği skorunun düşük olması o çalışanın düşük performanslı olduğu anlamına gelmez. Kendi uzmanlık alanında gayet başarılı olabilir. Bu durumu, en açık örnekleri ile büyük ve sistematik değişimler uygulayan şirketler yaşamaktadır. İşinde gayet başarılı olan çalışanları da öğrenme çevikliği düşük kişileri de yeni sistemi kabullenme ve süreçleri yeniden tasarlama konusunda zorlanırken görebiliriz.

En başarılı işe alımlar, öğrenen, uyum sağlayan ve değişim hızında büyüyen kişiler olacaktır. Ancak mülakat sürecinde potansiyel bir adayın öğrenme çevikliğini tam olarak nasıl değerlendirirsiniz? Düşündüğünüzden daha kolay.

Öğrenme çevikliğine sahip çalışanlar ararken, en güçlü göstergelerden biri çalışanların meraklı olup olmamasıdır. Meraklı çalışanlar öğrenmeye daha hevesli ve daha gelişim odaklı olurlar.

İşe alım sürecinde kurumsal firmalar başarısızlık korkusu olmayan çalışan adaylarını değerlendirmeli ve tüm deneyimli çalışanları kurumsal büyüme fırsatı olarak görmelidirler. Öğrenme çevikliğine sahip çalışanlar risk alırlar ve aksaklıklara rağmen kendilerine, uyum sağlama kabiliyetlerine ve faydalı bir çalışan olmalarına güvenirler.

Öğrenme Çevikliği (Learning Agility) Faydaları Nelerdir?

İlginizi Çekebilir: Kurumsal Firmalarda Design Thinking’in Önemi

Çalışanlarınız öğrenemiyorsa, kuruluşunuz değişemez ve gelişemez. Bu durum ile özellikle yeni teknoloji konusunda karşılaşılmaktadır. Yeni sistem eskisinden daha iyi olsa bile insanlar yeni bir sistem uygulamasına karşı çıkabilirler. Öğrenme çevikliği, yüksek potansiyel ve uzun vadeli başarının en önemli göstergelerindendir.

İşletmeleri uyum sağlamaktan alıkoyan sadece insanlar ve teknoloji değildir. Son dönemlerde COVID-19 da şirketlerin hızlı bir şekilde değişime uyum sağlamasını gerektiren etkenlerden oldu. Çalışanlar, genellikle yeni beceriler gerektiren çalışma biçimlerini değiştirmek zorunda kaldı. Yüz yüze toplantılar yerine video konferans gibi yeni teknik platformlar kullandılar.

Günümüzdeki en önemli yeteneklerden birisi olan uyum sağlama konusu öğrenme çevikliğinin en temel konularından birisidir. Bir değişimi kabul edip onu öğrenmeye çalışarak o değişime uyum sağlayabilmemiz, kişisel ve kurumsal gelişim açısından oldukça önemlidir.

Öğrenme Çevikliği Eğitimi Nedir?

Öğrenme çevikliği, nasıl öğrenileceğini bilmekle ilgilidir. Ne yapacağınızı bilmediğinizde ne yapacağınızı bilmek. Deneyimden öğrenmek ve onu yeni yollarla uygulamak, yeni koşullara ve fırsatlara uyum sağlamakla ilgilidir. Bu eğitim daha çok dijital kurumlar için planlanmaktadır. Eğitimin en büyük amacı ise günümüz iş dünyasında müşteri memnuniyeti odaklı performans gelişimi için kişisel farkındalık oluşturmaktır.

Genel olarak eğitimin içeriği aşağıdaki gibidir:

Zihinsel Çeviklik

  • Kritik düşünme
  • Stratejik bakış açısı
  • Öğrenmeye açık olma
  • Belirsizliklerin üstesinden gelme

İnsan İlişkilerinde Çeviklik

  • İnsanları geliştirme
  • Farklılıkları yönlendirme
  • Takım çalışması oluşturma

Değişim Çevikliği

  • Yaratıcılık
  • Yenilikçi lider özellikleri
  • Küresel farkındalık
  • Esneklik ve değişime açıklık
  • Vizyon

Sonuç Yaratma Çevikliği

  • Problem çözme
  • Sonuç alma
  • Özgüven
  • Başkalarına güven

E-Varan Gelişim Danışmanlığı olarak bu yazımızda “Öğrenme Çevikliği Nedir? Learning Agility Hakkında Bilmeniz Gerekenler” konusunu ele aldık. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi iletişim kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Leave A Comment