
Tasarım odaklı düşünme (design thinking), yeni teknolojik ürünler yaratma süreci olarak başlamıştır. Zamanla bu metodoloji artık tüm dünyada hem özel hem de kamu sektöründe iş ve kişisel projeler için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yazımızda tasarım odaklı düşünme ve gereklilikleri konusunda tüm merak edilenler sizler ile paylaşacağız.
Design Thinking (Tasarım Odaklı Düşünme) Nedir?
Tasarım odaklı düşünme, tüketicinin ihtiyaçlarını her etkenin üstünde tutarak sorunları çözme sürecidir. İnsanların çevreleriyle nasıl etkileşime girdiğini empatiyle gözlemlemeye dayanır ve yenilikçi çözümler yaratmak için yinelemeli, uygulamalı bir yaklaşım kullanır.
Design Thinking ile Nasıl Problem Çözülür?
Tasarım odaklı düşünme ile problemleri nasıl çözebilirim konusu birçok insan tarafından merak edilen bir konudur. Bu konunun çözümü ise aşağıdaki kriterleri içerir:
Empati kurun
İlk aşamada tasarımcı, tüketicileri bir ürün veya sorunla nasıl etkileşime girdiklerine veya onlardan nasıl etkilendiklerine dair daha derin bir anlayış kazanmak için gözlemler yapar.
Gözlemler, tüketicinin neye ihtiyaç duyduğuna dair önyargılı fikirler vermemek için gerçekleşmelidir. Empati ile gözlem yapmak oldukça önemlidir çünkü tüketicinin sahip olduğunu bile bilmediği veya kendilerinin dile getiremedikleri sorunları ortaya çıkarabilir. Bu noktada ise tasarladığınız nesnenin veya fikrin, insanların ihtiyaçlarını karşılamada ne ölçüde başarılı olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Problemi tanımlayın
İkinci aşamada, çözmeye çalıştığınız problemi tanımlamak için ilk aşamadaki gözlemlerinizi bir araya getirirsiniz. Tüketicilerinizin karşılaştığı zorlukları, tekrar tekrar ne ile mücadele ettiklerini ve sorundan nasıl etkilendiklerini incelersiniz. Bulgularınızı sentezledikten sonra, karşılaştıkları sorunları tanımlayabilirsiniz.
Çözüm odaklı fikir geliştirin
Bir sonraki adım, tanımladığınız sorunu nasıl çözeceğiniz konusunda beyin fırtınası yapmaktır. Bu fikir oluşturma oturumları, ekibinizin yaratıcılığı ve işbirliğini teşvik eden bir ofis alanında, bir inovasyon laboratuvarında bir araya geldiği bir grup içinde dahi olabilir.
Prototip
Bu aşama, fikirleri gerçek bir çözüme dönüştüren aşamadır. Bir prototipin amacı, tüketiciler tarafından nasıl kabul edildiğini görmek için fikrin somut bir versiyonuyla hızlı bir şekilde ortaya çıkmasıdır. Prototip örnekleri arasında, tüketicinin bir ürüne yönelik arzusunu test etmek için bir açılış sayfası veya süreçleri gösteren bir video yer alır.
Fikrin testi
Tüketicilere prototip bir çözüm sunduğunuzda onların bu fikir ile nasıl etkileşime girdiğini gözlemlemelisiniz. Bu test aşaması, işinizle ilgili geri bildirim topladığınız aşamadır. Design thinking süreci, doğrusal olmaktan çok yinelemeli bir süreçtir. Beşinci aşamanın sonunda, muhtemelen diğer aşamalardan birine veya birkaçına geri dönmeniz gerekecektir.
Tasarım Odaklı Düşünmenin Kurumsal Firmalar için Önemi
İlginizi Çekebilir: 21. Yüzyıl Yetkinlikleri
Tasarım odaklı düşünme, kuruluşların tüketiciler için kalıcı değer yaratmasını sağlar. Süreç, herhangi bir karmaşık sistemde dahi (sadece tasarım sistemlerinde değil) yararlıdır. Bunun sebebi ise aşağıdaki kriterlerdir:
Design thinking insan ihtiyacını çözmeyi amaçlar
Çalışan ekipler gözlemsel ve insan merkezli bir yaklaşım kullanarak, tüketicilerin daha önce düşünmedikleri hatta farkında bile olmayabileceği belirli noktaları ortaya çıkarabilir. Tasarım odaklı düşünme tanımlandıktan sonra ise bu sorunlu noktalara çözümler sağlanabilir.
Design thinking belirsiz veya tanımlanması zor problemler için çözümler üretir
Tüketiciler genellikle hangi problemlerinin çözülmesi gerektiğini bilmeyebilir ya da bunu dile getirmeyebilirler. Bu noktada dikkatli bir gözlem ile basitçe tüketici fikirleri üzerinde çalışmaktan ziyade gerçek tüketici davranışından gördüklerine dayalı olarak problemleri tespit edebilirler. Bu durum, belirsiz sorunların tanımlanmasına yardımcı olur ve çözümlerin ortaya çıkarılmasını kolaylaştırır.
Design Thinking daha yenilikçi çözümlere yol açar
İnsanlar mümkün olduğuna inanılmayacak imgeleri ve olguları hayal edemezler. Bu durum da onların henüz var olmayan olgu veya nesneleri istemelerini imkânsız hale getirir. Tasarım odaklı düşünme, asla bilinemeyecek olan noktaların bazılarının yüzeye çıkmasına yardımcı olabilir. Bu sorunların üstesinden gelmek için yinelemeli bir yaklaşım kullanmak, genellikle açık olmayan, yenilikçi çözümleri beraberinde getirir.
Design thinking kuruluşların daha hızlı ve verimli çalışmasını sağlar
Tasarım odaklı düşünme, bir problemi uzun süre bir sonuç tasarlamadan araştırmak ve geliştirmeye çalışmak yerine tasarım düşüncesi ile prototipler oluşturmayı ve ardından ne kadar etkili olduklarını görmek için test etmeyi tercih eder.
Design Thinking Eğitimi Nedir?
Design thinking eğitimi ile nasıl tasarım odaklı düşünebileceğinizi ve hangi konulara dikkat edeceğinizi öğrenebilirsiniz. E-Varan olarak tasarım odaklı düşünme eğitimimizin temel bileşenleri aşağıdaki gibidir:
Kavramlar (Maker / STEAM / Tasarım / Endüstri 4.0)
- Maker Araçları ve Kültürel Değişim
- Dijital Kaynaklar ve Uygulamaları
- FABLab / STEAM / MAKER nedir ve nasıl kurulur?
- Bodozlama Maker Tasarım Egzersizi
- TOD (Design Thinking & Design Sprint)
- Tasarım Odaklı Düşünme (Design Thinking) Teorisi
- 5N1K Modeli ile Tasarım
- Zihin Haritası
- Uygulamalı Tasarım (Design Thinking) Egzersizi
- Girişimci Sunumları & Geri Bildirim Uygulamalı Tasarım (Design Sprint) Egzersizi
- Tasarım Sunumları & Değerlendirme
- Uygulamalı Kariyer Tasarımı (Design Thinking) Egzersizi Değerlendirme & Puanlama
- MAKER TASARIM Atölyesi Ölçüm & Değerlendirme (Katılımcı Yarışması)
E- Varan Gelişim Danışmanlığı olarak bu yazımızda “Tasarım odaklı düşünme” konusunu ele aldık. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi iletişim kanallarımızdan takip edebilirsiniz.