
“Problem Çözme” ve “Eleştirel Düşünme”
Bizi bugüne getirmiş olan yeteneklerimiz yarına götürmeyecek…
Dünyanın birçok farklı ülkesinde üniversiteler, iş dünyasının devleri ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) gibi kuruluşlar 21. yüzyıl yetkinlikleri üzerine çalışmaktadır.
Yetkinlik seti konusunda farklı kombinasyonlar olsa da üzerinde tartışılmayan 1 numaralı yetkinlik olarak “eleştirel düşünme” göze çarpmaktadır.
Eleştirel düşünmenin temel bileşenleri;
• Varsayımları tanıma (karşılaşılan konuyu tanımlamak, gizli anlamı ortaya çıkarmak, görünenin dışındaki alternatifleri keşfetmek)
• Argümanları değerlendirme (ortaya atılan argümanları destekleyen kanıtları güçlülüğüne ve uygunluğuna göre değerlendirmek, bilgiyi öznel tercih ve duygularından etkilenmeden tarafsız analiz etmek)
• Sonuç çıkarma (yeterli veri toplayıp bunları doğru tartarak, kanıtları uygun şekilde yorumlayarak iyi muhakeme edilmiş sonuçlara varabilmek) olarak tanımlanabilir.
Kurumlar açısından eleştirel düşünme yetkinliği yüksek yöneticiler ve çalışanlar, hızla dönüşen dünyada ayakta kalmak ve rekabetin sürdürülebilirliği için gerekli anahtardır.
→ Dijital dönüşüme adapte olmak
→ Riskleri öngörüp zamanında önlem almak
→ Mevcut çalışma biçimlerini geliştirmek
→ Rekabet baskısı altında strateji oluşturup kaliteli karar almak
→ Yaratıcılık ve inovasyonla büyümek isteyen kurumlar, çalışanlarında bu yetkinliği aramakta ve mevcut ekiplerinde de geliştirmeye yönelmektedirler.
İyi haber, bilişsel kapasitesi yüksek kişilerin, hangi yaşta olursa olsun, eleştirel düşünme yetkinliklerinin geliştirilebilmesidir!
Bilişsel kapasitesi (Raven skoru) yüksek kişilerin eleştirel düşünme yetkinliği, Pearson PLC’nin VAS Modeli’ne uygun hazırlanmış olan uygulamalı Eleştirel Düşünme Eğitimi ile önemli ölçüde geliştirilebilmekte ve ortaya çıkan değişim, eğitim sonunda uygulanan Watson Glaser II Eleştirel Düşünme Ölçeği ile hemen görülebilmektedir.