
Bilmeniz Gereken 5 Öğrenme Çevikliği Bileşeni
İngilizcede learning agility olarak bilinen öğrenme çevikliği, son on yılda giderek daha da popüler bir kavram haline geldi. İnsan kaynakları profesyonelleri, yüksek potansiyelli yetenekleri belirlemek ve bu yetenekleri daha da geliştirmek için öğrenme çevikliğini kullanmaktadırlar.
Peki öğrenme çevikliği tam olarak nedir? Öğrenme çevikliği bileşenleri nelerdir ve ne için önemlidirler? Buna sahip olmayan adayları işe alma örneklerini azaltmak için işe alım aşamasında ne yapabilirsiniz? Spesifik olarak, başvuru sahiplerini öğrenme çeviklikleri açısından nasıl değerlendirebilirsiniz?
Basitçe söylemek gerekirse öğrenme çevikliği ne yapacağınızı bilmediğinizde ne yapacağınızı anlamanıza yardımcı olur. Deneyimleriniz ile öğrenme ve daha sonra gerekli becerileri kazanarak bu öğrenmeyi yeni durumlarda da başarılı bir şekilde kullanmak için uygulama yeteneğidir.
Öğrenme çevikliğine sahip olmak için yapmanız gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Tecrübe sahibi olmak için sürekli olarak yeni deneyimler arayın.
- Karmaşık sorunların ve zorlukların üstesinden gelin.
- Karşılaştıkları farklı deneyimlerden anlam çıkarın.
Özellikle liderlerin günümüzde, her zamankinden daha çevik olmaları gerekir. Sürekli gelişen iş stratejilerine uyum sağlamak, farklı işlevlere sahip kaynaklara, kültürler arası insanlarla çalışmak ve gerçek zamanlı olarak dinamik görevler üstlenmek, liderlerin esnek ve çevik olmasını gerektirir.
Bu yazımızda bilmeniz gereken 5 learning agility’i (öğrenme çevikliği) ele alacağız.
1) İnsan
Bu bileşen, kişinin sosyal becerilerini ifade eder. İnsan ilişkileri iyi mi? Etkin liderlik niteliklerine sahipler mi?
İnsan ilişkileri, her sektörde oldukça önemli bir konuma sahiptir. Potansiyel müşterileriniz ve hedef kitleniz insanlar olduğu için onlarla olan karşılıklı diyaloglarını oldukça önemlidir.
Bu durum, bireylerin kolayca güçlü ilişkiler kurmasını ve duygusal düzeyde bağlantı kurmasına yardımcı olur. Bu kişiler diğer çalışanlar tarafından bir öncü veya lider olarak görülürler ve herhangi bir problem ortaya çıktığında genellikle diğer çalışanların ilk başvurduğu ve tavsiye istediği kişiler de bu kişilerdir. Zor durumlarda ise değişime uyum sağlama konusunda oldukça başarılıdırlar.
2) Değişim
Değişim çevikliğine sahip olan kişiler, rekabeti severler ve yeni deneyimlerin üstesinden gelmek için oldukça çabalarlar. Deneysel düşünürler ve problem çözmek için farklı bakış açıları ile yöntemler kullanmayı severler. Herhangi bir çözüm ararken önlerine çıkacak çok az zorluk vardır.
Değişim çevikliği olan insanlar başarısızlık korkusu yaşamazlar yalnızca yeni bir şey öğrenmenin heyecanını yaşarlar.
3) Duygusal Çeviklik
İlginizi Çekebilir: Kişisel Gelişim Programlarımız
Olumsuz duygular insan doğasında vardır ve bu eğilimi destekleyen bir yaklaşımı benimsediğimizde bunu sürdürmeye alışırız. Tecrübelerimiz, duyguların ofiste yeri olmaması gerektiğini söyler. Başarılı liderler, özgüvenlerini yansıtmalı ve içlerinde biriken tüm olumsuzlukları bir kenara bırakmalılar. Etkili liderler içsel deneyimlerini bastırmazlar, bunun yerine düşünceli ve değer odaklı bir biçimde bu duygulara yaklaşım gösterirler. Karmaşık ve sürekli olarak değişen iş dünyasında kişinin duygu ve düşüncelerini yönetebilme becerisi, iş başarısı ve işyerinde başarılı bir kariyere sahip olması için son derece önemlidir. Pek çok araştırma, duygusal çevikliğin kişilerin stresini, azaltabildiğine ve iş performansını iyileştirmelerine yardımcı olduğunu göstermiştir.
4) Sonuçlar
İlginizi Çekebilir: Webinar Eğitimlerimiz
Sonuçların çeviklik özellikleri, değişim çevikliği özelliklerini değiştirmeye oldukça benzer ancak belirgin bir fark vardır. Değişim çevikliği için kıdemli liderler geri adım atmayı düşünürken, sonuç çevikliğine sahip olanlar ilk etapta başarısızlığa uğramamayı amaçlar.
Değişim çevikliğinin mükemmeliyetçi ikizi olan sonuç odaklı bireyler, yeni deneyimler konusunda aynı derecede tutkuludurlar. Aynı zamanda onları her seferinde mümkün olan en iyi sonuçları almaya iten ikinci bir dürtüye sahiptirler. Deneme yanılma yerine, deneme ve kesinliğe bağlıdırlar.
5) Bireysel Farkındalık
Bireysel farkındalık, kendi güçlü ve zayıf yönlerinizi belirleme ve anlama yeteneğidir ve kişinin kariyer başarısı için büyük ölçüde önemlidir. Kendi başarılarının farkında olan kişiler, tipik olarak diğerlerinden daha iyi performans gösterirler çünkü kendilerini değerlendirip buna göre uyum sağlayabilirler.
Kör noktaların olmaması, bu bireyleri iş ortamında çok değerli bireyler olarak nitelendirir çünkü durumlara objektif bir bakış açısına sahiptirler ve çoğunlukla tarafsız bir bakış açısı sunabilirler.
Bu beş bileşeninde farkında olmak, ekip üyelerinin öğrenme çeviklik profillerine dayalı olarak üretken ve verimli bireyler olmalarına olanak sağlar, yöneticilerin ve denetleyicilerin kaynakları daha iyi tahsis etmesine ve rolleri doğru bir şekilde atamasına yardımcı olur.
E-Varan Gelişim Danışmanlığı olarak bu yazımızda “Bilmeniz Gereken 5 Learning Agility (Öğrenme Çevikliği) Bileşeni” konusunu ele aldık. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi iletişim kanallarımızdan takip edebilirsiniz.