The argument in favor of using filler text goes something like this: If you use real content in the Consulting Process, anytime you reach a review point you’ll end up reviewing and negotiating the content itself and not the design.

Contact Info

Social Links

İşletmenizin İK Analitiğini Kullanması için 3 Neden

Günümüzde insan kaynakları departmanları her zamankinden daha fazla veri üretiyor ancak verilerini değerli iç görülere dönüştürme yeteneğinden yoksunlar. İnsan kaynakları (İK) ve bilgi yazılımına yatırım yapan kuruluşlar, güvenilir veriler üretecek ve bunları İK analitiği kullanılmak üzere iyi yapılandırılmış bir biçimde paylaşacak konumda olmaya çalışmalıdır.

Yüksek performanslı bir iş yaratmak ve sürdürmek zordur ancak İK analitiğinde yetenekler geliştiren kuruluşlar, işe alma, elde tutma ve beceri geliştirme kalitesinde emsallerinden daha iyi performans gösterir. Bu sebeple herhangi bir şirketin başarısı için İK departmanlarının hayati önem taşıdığını söylemek gerekmez. İK analitiği, işletmelere doğru yetenekleri çekmek, doğru becerilere sahip kişileri işe almak, yetenekleri etkin bir şekilde yönetmek ve daha sonra hızla ele alınabilecek çalışan motivasyonunu olumsuz etkileyen sorunları saptamak için iç görüler sağlamaya yardımcı olabilir. Peki işletmeler neden İK analitiği kullanmalıdır?

Bu yazımızda işletmeler için İK analitiği kullanmanın 3 temel nedenini ele alacağız.

1- İşe alım sürecini hızlandırın

İnsan kaynakları departmanı çalışanlarının başarılı bir işe alım süreci için metrikleri iyi anlaması ve bu metrikleri işe alım stratejisinde kullanmaları gerekir. İK analitiği, çalışan adaylarının, becerilerini ölçmeye, kurum için ne derece faydalı olacaklarını anlayabilmeye ve iş için doğru becerilere sahip olup olmadıklarını anlamaya yardımcı olur. Ayrıca doğru kişilerin doğru işe alım süreçleriyle desteklenmesini sağladığı için yeni işe alınanların çalışanların yeteneklerini analiz etmenize de olanak sağlar.

2- Veri kaynakları oluşturun

Çoğu İK analitik verileri, üç İK sistemi ile toplanır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

İnsan kaynakları bilgi sistemi (HRIS): HRIS, bir şirketin çalışanları hakkında; isimleri, yaşları, adresleri, maaşları, hakları, katılımları, performans incelemeleri ve daha fazlası dahil olmak üzere verileri toplar ve saklar. Ayrıca, genellikle bir şirketin işe alım sürecini kolaylaştırmak için oluşturulmuş başvuru sahibi izleme sistemini (ATS) de barındırır. Bir ATS, başvuruları, özgeçmişleri, ön yazıları, görüşme notları ve ekip üyelerinden gelen geri bildirimler de dahil olmak üzere tüm aday verilerini barındırır.

İnsan sermayesi yönetimi (HCM): Bir HCM çözümü, HRIS’teki her şeyin yanı sıra işe alım, performans, pozisyon kontrolü, maaş/prim planlama, ödül sistemleri gibi verileri içerir.

İnsan kaynakları yönetim sistemi (HRMS): HRMS, HRIS ve HCM’deki her şeyin yanı sıra bordro, zaman ve işgücü takibini temel alır.

İK ekipleri, verileri İK sistemlerinden çıkarmak ve bir veri görselleştirme aracı oluşturmak için genellikle bir ETL (ayıklama, dönüştürme, yükleme) veri yönetimi süreci kullanır. Bu şekilde, analiz etmek daha kolaydır.

Bazı büyük şirketler, özellikle sayılar ile ilgili veri analistlerine sahiptirler. Daha küçük şirketlerde ise İK sistemlerini yöneten ve veri analizi ile raporlaması yapan bir veya iki çalışan olabilir. Ne kadar çok çalışanınız ve düzende bir sisteminiz varsa o kadar çok İK uzmanına ihtiyaç duyarsınız.

3- Süreci takip edin ve dönüşüm oranını arttırın

İK analitiği, performansla ilgili verileri gözlemleyerek, yetkililer ile paylaşarak ve analiz ederek şirketin, bir çalışanın profesyonelliğini incelemesine yardımcı olur. Bu nedenle şirketler, çalışanlarının müşterileri, iş arkadaşlarıyla olan iletişimlerini ve zamanlarını nasıl harcadıklarını takip eder ve kaydederler.

Ayrıca, çalışanın performans verileri, büyük yetenekleri belirlemek için işe alım sürecinde İK profesyonelleri tarafından kullanılabilir. Bu veriler yalnızca çalışanlar hakkında daha fazla bilgi sağlamakla kalmaz aynı zamanda çalışanların moralini, elde tutma ve bağlılığını arttırma stratejilerini de şekillendirir.

e-Varan Gelişim Danışmanlığı olarak bu yazımızda “İşletmenizin İK analitiği kullanması için 3 neden” konusunu ele aldık. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi iletişim kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Leave A Comment