
Yaratıcı süreç, her insan için farklı şekillerde ve farklı zaman çizelgelerinde kendini gösterir. Yaratıcı kişi veya potansiyelini açığa çıkarabilen herkes, bir fikri hayata geçirmek için benzer süreçlerden geçer. Peki yaratıcı düşünme nedir? İşletmelerdeki rolü nedir?
Yaratıcı düşünme işinizi ekonomimizi ve işinizi geliştirebileceğiniz temel düşünme sistemlerindendir. Son nörobilim araştırması, yaratıcılığın herhangi bir işletmenin başarısı için temel olduğu fikrini desteklemektedir.
Bu yazımızda, yaratıcı düşünme, bu düşünme sisteminin aşamaları ve işletmeler için önemi hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
Yaratıcı Düşünme Nedir?
Yaratıcı düşünme, esnek düşünme kabiliyeti ile alışılmışın dışında daha özgün düşünceler sergileyebilmektir. Yaratıcı düşünme, bir fikrin, düşünce ve eylemlerin ilerlemesi yoluyla nihai bir sonuç elde edilmesidir. Yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini de içerir. Şarkı yazarlarından televizyon yapımcılarına kadar yaratıcı bireyler fikirlerini hayata geçirmek için genellikle beş adımdan geçerler. Bu aşamalar ilk olarak, 1926’da sosyal psikolog ve London School of Economics’in kurucu ortağı olan Graham Wallas tarafından yaratıcılık üzerine yazdığı The Art of Thought adlı kitabında kaleme alındı.
Yaratıcı Düşünmenin Aşamaları Nelerdir?
Yaratıcı düşünmenin aşamaları aşağıdaki gibidir:
Hazırlık aşaması: Yaratıcı kişi, ilk aşamada hazırlık çalışmaları yapmaya ve fikir üretmeye odaklanır. Bu, ilginç bir fikri geliştirebileceğiniz materyalleri topladığınız ve araştırma yaptığınız süreçtir.
Beyin fırtınası yaparak zihninizin dolaşmasına izin verin ya da farklı düşünmeyi teşvik etmek için günlük tutun. Bu durum, fikrinizi oluşturmak için tüm olası yaklaşımları değerlendirmenize yardımcı olacaktır. Sürecin bu ilk bölümünde beyniniz, özgün fikirler üretmek amacıyla bilgi ve geçmiş deneyimlerden yararlanmak için hafıza bankasını kullanır.
Kuluçka aşaması: Fikrinizi aktif olarak düşünmeyi bitirdiğinizde, ikinci aşama onu bıraktığınız yerdir. Yaratıcı düşüncenin bir kısmı, fikrinizi ortaya çıkarmak için çalışmalara başlamadan önce fikrinizden bir adım uzaklaşmaktır. Başka bir proje üzerinde çalışabilir veya yaratıcı sürece tamamen ara verebilirsiniz. Fikrinizden uzaklaşmak yanlış görünebilir ancak bu sürecin önemli bir aşamasıdır. Bu süre zarfında hikayeniz, yeni iş fikriniz veya probleminiz zihninizin bir köşesinde kuluçkaya yatmaktadır.
Aydınlanma aşaması: Bazen iç görü aşaması olarak adlandırılan aydınlatma, “İşte bu!” anının gerçekleştiği zamandır. Bu üçüncü aşamada, yaratıcı arayışınızın cevabını bulabilirsiniz. Örneğin, hikayenizin sonunu yazarak yazar blokajının üstesinden gelirsiniz.
Değerlendirme aşaması: Bu aşamada fikrinizin geçerliliğini düşünür ve alternatif seçenekler ile karşılaştırırsınız. Bu durum aynı zamanda çözümünüzün ilk görüşünüz ile uyuşup uyuşmadığını görmek için ilk konseptinize veya probleminize geri baktığınız bir düşünme sürecidir. İş profesyonelleri, fikrin uygulanabilirliğini test etmek için pazar araştırması yapabilir. Bu aşamada, çizim tahtasına geri dönebilir veya ortaya çıkan düşünceden emin olarak ilerleyebilirsiniz.
Doğrulama aşaması: Bu, yaratıcı sürecin son aşamasıdır. Yaratıcı ürününüz, fiziksel bir nesne, bir reklam kampanyası veya bir mimari tasarım olabilir. Bu aşamada, tasarımınızın son halini sunuyor ve fikrinizi hayata geçiriyorsunuz.
İşletmelerde Yaratıcı Düşünmenin Önemi
İşletmelerde yaratıcı düşünmenin önemi oldukça büyüktür. İş başarınız için yaratıcı düşünme olmazsa olmaz anahtarlardandır. İşletmelerde yaratıcı düşünmenin bu kadar önemli olmasının temel sebepleri ise aşağıdaki gibidir:
- Yaratıcı düşünme, pazardaki fırsatları görmenize veya bir soruna benzersiz bir çözüm bulmanıza yardımcı olur.
- Yaratıcılık, inovasyonun anahtarıdır. Sorunlar ortaya çıktığında, engelleri aşmanın, temel yollarını düşünmenize olanak tanır.
- Yaratıcılık beyni uyarır ve dikkat etmemize yardımcı olur. Etrafımızdakileri daha fazla fark etmek, işletmenizin öne çıkmasına yardımcı olacak yeni yaklaşımlar geliştirmenize olanak sağlar.
- Yaratıcı düşünme, işletmenizin varlığını taze tutmanıza yardımcı olur.
- Yaratıcılık, müşterilerinizin bakış açısını daha iyi anlayabilmeniz için algınızı değiştirmenize katkı sağlar.
- Yaratıcılık, riske karşı daha yüksek bir tolerans sağlar.
- Yaratıcılık, liderlik becerilerinizi geliştirir. Etkili bir lider olmak, yaklaşımınızda ve problem çözmede yaratıcı olmak demektir. Sonuçtan vazgeçme ve sıra dışı düşünmeye açık olma becerilerine sahipseniz çalışma ekibinizi yeni fikirler üretmek için serbest bırakırsınız.
- Yaratıcılık, işinizde başarılı olmanın ne anlama geldiğini, dünyaya neler sunabileceğine dair vizyonunuzu genişletmenize yardımcı olur.
- Yaratıcılık dayanıklılığınızı güçlendirir.
Spontane Yaratıcı Düşünme Eğitimi Nedir? Kimler Katılmalı
Spontane yaratıcı düşünme, kurum içinde, başarılı fikirleri iş fırsatlarına dönüştürülebilecek yeni fikirlerin ortaya çıkmasına olanak sağlayan, yenilik ve yaratıcılığı besleyen bir sistemdir. Amaç; düşünce iklimi yaratmak, çalıştığınız ortamda yaratıcılığa verilen desteği değerlendirerek davranışları, grup normlarını ve fiziksel ortamı inovatif ürünlerin yaratımını destekleyecek şekilde yeniden biçimlendirmektir.
E-Varan olarak sunduğumuz spontane yaratıcı düşünme eğitiminden kurum içindeki faaliyet alanları ve pozisyonları ne olursa olsun günümüz iş dünyasında başarılı olmayı ve öne çıkmayı hedefleyen tüm profesyoneller faydalanabilir. Eğitimlerimizin içeriği ile ilgili detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
E-Varan Gelişim Danışmanlığı olarak bu yazımızda “Yaratıcı düşünme ve aşamaları” konusunu ele aldık. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi iletişim kanallarımızdan takip edebilirsiniz