The argument in favor of using filler text goes something like this: If you use real content in the Consulting Process, anytime you reach a review point you’ll end up reviewing and negotiating the content itself and not the design.
Zamanın kısıtlı olduğunu düşünen ve bir yaşam süresine birden fazla hayatı sığdırmaya çalışan bir pazarlama stratejisti, uçtan uca kişisel marka danışmanı, eğitmen ve pozitif psikoloji ekolünden teknikler benimseyen bir profesyonel koçum.
Marka danışmanı kimliğimle; 15 yıllık tecrübemi paylaşarak, girişimcilerin kurumsal hayatlarından özgüvenle ayrılmalarına, markalarını her boyutuyla inşa etmelerine destek oluyorum.
Koç kimliğimle, kişinin kendini fark etmesi, iç dönüşümleri ile başlayan, şimdiyi ve geleceğini şekillendirme yolculuklarında kolaylaştırıcı rolümle onlara eşlik ediyorum.
Eğitmen kimliğimle ise; hayat boyu öğrenmeye devam etme motivasyonumla, sektörden gelen tecrübelerimi, kültürel birikimimi okumalarımla birleştiriyorum.
Marmara Üniversitesi İngilizce Siyaset Bilimi & Uluslararası İlişkiler bölümünde lisans ve İngilizce Üretim Yönetimi & Pazarlama alanında yüksek lisans yaptım.
15 yıl Türk ve çok uluslu şirketlerde pazarlama stratejisi & global marka yönetimi alanında çalıştım. Bankacılık, Gıda ve Kimya sektörlerinde FMCG şirketlerinde görev aldım. Ağırlıklı olarak Orta Doğu ve Afrika’da “pazar girişi, tüketici araştırması, ürün portfolyosu oluşturma, marka mimarisi ve iletişimi” çalışmalarında bulundum.
ADLER CE Profesyonel Koçluk okulundan 92 saat ICF akredite koçluk eğitimi aldım. 200+ saat bire bir koçluk tecrübem var. Türkçe & İngilizce koçluk ve atölyelerim devam ediyor.
TEGEP Kurumsal Eğitmenlik Eğitim Tasarımı ve Points of You – L-1 Explorer sertifikalarım bulunuyor.
Mümin Sekman’ın Her Şey Seninle Başlar Başarı Eğitimi’nin sayılı lisanslı eğitmenlerinden biriyim. Davranışsal psikolojiye, sosyolojiye, farklı kültürleri tanımaya ve animelere ilgi duyuyorum. 45 ülke ve 100’den fazla şehirde bulundum.
Akademik hayatı boyunca burslu okuyan biri olarak aldıklarımı topluma geri vermeyi her zaman ödev edindim. TEV, Sabancı Vakfı ve Marmara Üniversitesi Mezunlar Ofisinde gönüllü koçluk ve mentorluğa devam ediyorum.
Programın Amacı: Herkes için koçluk felsefesiyle yola çıkarak, tüm ilişkilerimizde şiddetsiz iletişim uygulamalarını hayata geçirmek. Koçluğun temelinde yer alan üç önemli adımını (etkin dinleme, güçlü soru sorma, geri bildirim ve takdir) uygulayarakilişkilerimizi yönetmeyi öğrenmek.
Kazanımları:
İçeriği:
Süresi: 1 gün / 7 saat
Katılımcı sayısı: Max 15kişi
Programın Amacı: Katılımcıların, kendilerini tanıyarak ikna edici sunumlar yapmaya başlamalarını ve deneyimleyerek hitabetlerini güçlendirmelerini sağlamak
Kazanımları:
İçeriği:
Süresi: 1 gün / 7 saat
Katılımcı sayısı: Max 15kişi
Programın Amacı: Şirketlerin en önemli varlığı olan çalışanlarının kendi markalarının hikayesini yazabilmesi, imaj unsurlarını öğrenmesi. Çalıştıkları kurumu temsil ettiklerinin bilincinde olarak duruş sergileyebilmesi. Görsel farkındalığın yaratılması.
İçeriği:
Amaç: Katılımcıların iş hayatında çatışma yaratabilecek konuları hikayeleştirerek anlatabilecek farkındalığı kazanmaları.
Hikayeleştirme teknikleri ile yaratıcı hikayeler oluşturmaları, akılda kalıcı ve etkileyici metaforları günlük hayatlarına uygulamaları ve iletişim yeteneklerini güçlendirmeleri.
İçerik:
Amaç: Başarıyı başarıyla anlatmak. Başarısızlığın sonradan öğrenildiğini ve başarılı olmanın da başarısızlık gibi bir matematiği oldugunu katılımcıya örnek ve uygulamalarla aktarmak.
İçerik:
Amaç: Herkes için koçluk felsefesiyle yola çıkarak, iletişimin olduğu her yerde şiddetsiz iletişim uygulamalarını düstur edinmek. Koçluğun temelinde yer alan üç önemli adımı iş ve özel hayatımızın günlük pratiklerine taşıyabilmek.
İçerik:
Amaç: Yeni işe başlayanlar için, okulda öğretilmeyen kurumsal hayatın “yazılı olmayan” kurallarının fark edilmesi. Kariyerlerini inşa ederken kişisel markalarını da en doğru ve özgün haliyle tasarlamalarına yardımcı olmak. Kendin olarak/kalarak kurum kültüründe var olabilmek.
İçerik:
Amaç: Katılımcıların kişisel markalarını, gerçek bir marka gibi ele almalarını sağlayacakları teknik bilgilerle tanıştırmak. Kendi marka özlerini fark ederek, hedef kitlelerine göre iletişim kurmalarını kolaylaştırmak. Hikayeleştirme teknikleri ile marka hikayelerini oluşturmalarını sağlamak.
Hedef Kitle: Pozisyonuna yeni başlamış/ başlayacak, terfi havuzunda ya da yeni terfi etmiş her seviye ve bölümden çalışanlar.
İçerik:
Süre: Online ya da sınıf içi . 2 Gün