Herkes “bitcoin alsak mı?” diye soruyor??
80’ lerde “borsaya girmek” meselesine nasıl davrandıysak bitcoin alalım mı bakışı da benzer bir süreçte… Bunun bir balon olduğunu düşünenlerle “geleceğin parası bu” diyenler, aslında azınlıkta … iki kutup arasındaki çoğunluk, meseleye soru işaretleri, az bilgi ile uyum sağlama ve “acaba bir şeyleri kaçırıyor muyuz?” telaşı içerisine bakıyor…
Aslında başta “bit” olmak üzere bu coinler, dijital paralar hadisesine ilk adımdan bakabilmek için blockchain nedir, ne menem bir şeydir onu biraz kavramak gerekli… blockchain’i anlamaya çalışırken de “güven” kavramını irdelemek gerekiyor…
Para, Lidyalılardan beri elimizde, ondan öncesi al yumurta ver pirinç… ve yumurta ile pirinci takas ederken bankalara ya da başka finansal kurumlara ihtiyaç duymuyordu kimse… ne zamanki para devreye girdi, bazı güven kopuklukları ve endişe de doğdu. Ayşe Hanım’ın ali Bey’e yolladığı parayı “yolladım” diye nitelendirilmesi ve Ali Bey’ in bu “yolladım” a güvenebilmesi için “dekont” ihtiyacı, hayatımıza bankaların önemli bir işlevi olarak girdi…. Hele ki “internet” dünyamızın bir parçası olunca, para da cep telefonlarımızda ki banka ikonlarının içinden yönettiğimiz, elimize bile almadığımız bir gerçek oldu.
İşte en en temel ifadesi ile blockchain diyor ki… eğer dünyanın her yanında binlerce bilgisayar, Ayşe’nin Ali’ye para gönderdiğini bilir ve isimden bağımsız kriptolu bir şekilde saklayabilirse banka dekontu güvencesine ihtiyaç duymadan birbirimize güvenebiliriz.
Tıpkı airbnb ile başkasına evimizi açmaya veya Uber ile arabamızı paylaşmaya güvensizlik duymamak gibi… yeni çağ yeni bir güven anlayışı doğuruyor teknolojiye sırtını dayayarak.
Dünyanın dört bir yanındaki binlerce bilgisayarın, sadece para ile ilgili değil, tapu kayıtları, sağlık bilgileri, şirket dokümanları, devlet sırları gibi saklanması gereken her şeyi güvenle özel kriptolarla saklaması yani bir zincir makinalarda bloklaması, en kaba tarifiyle blockchain 101 size ……
Bu makinaların birine olan bir saldırıda diğerlerinin hemen onunla bağlantıyı kesmesi ve sırrınızın her türlü bozulma, kırılma, yanma gibi fiziksel müdahaleler dışında hacklenmek gibi teknolojik hırsızlıklara karşı korunması da işte YENİ GÜVEN ANLAYIŞI…
Başa dönelim, dijital para mevzuu….
İşte bu blok zincirine dahil olan bilgisayarlarda yapılan işlemler coin haline gelip dijital para oluyor yine kabaca…
Klasik ekonomi anlayışı paraya 4 işlev addediyor;
Değişim aracı, değer aracı, tasarruf aracı ve ekonomi politikası aracı… şu anda konuşulan bu coinler, başta regülasyon olmak üzere birçok sebepten dolayı sadece yatırım aracı işlevine hizmet ediyor (Başladı başladı alışveriş de başladı ama az). Bundan sonra ne olur biz bakkaldan coinlerimizle alışveriş yapabilir miyiz ben bilmiyorum.
Ammaaa…. Bu ve yukarıda kendimce açıklamaya çalıştığım tüm detaylara ait beş benzemez her türlü soruya cevap veren seminer programlarımız olduğunu biliyorum.
Siz de bilmek isteyin çünkü güvende olmak önemli, gelecek geldi ve geleceğin yeni bir güven anlayışı var.