Veri Odaklı Karar Alma: Kurumların Başarı Yol Haritası
Günümüz iş dünyasında, hızla değişen ve VUCA dünyasında rekabet etmek için doğru ve bilinçli kararlar almak oldukça önemlidir. Kurumların başarısı, giderek artan miktar ve karmaşıklıktaki veriyi anlamak, analiz etmek ve bu verilere dayalı olarak bilinçli kararlar almak üzerine kuruludur.
İşte bu noktada, veri odaklı karar almak önemli bir rol oynamaktadır.Veri odaklı karar almak nedir, hangi süreçlerden geçer, bu süreçleri daha verimli kurgulamak için neler yapılmadır, bu kurguyu kim oluşturmalıdır… Bu konuları birlikte ele alalım.
Veri Odaklı Karar Almak Nedir?
Veri odaklı karar almak, kurum ve kuruluşların stratejik ve operasyonel kararlarını, güvenilir ve anlamlı verilere dayanarak almalarını içerir. Bu süreç, doğru veri toplama, etkili analiz ve bu analizlerden elde edilen içgörülerin kullanılmasıyla gerçekleşir. Bu sayede, kurum ve kuruluşlar daha bilinçli, doğru ve sürdürülebilir kararlar alabilirler.
Veri odaklı karar alma sürecinin ilk adımı, doğru verileri toplamak ve düzenlemektir. Kurum ve kuruluşlar, müşteri geri bildirimleri, satış verileri, finansal raporlar, üretim tesislerinde sensörler aracılığıyla çeşitli kaynaklardan veri toplarlar. Ardından, bu verileri anlamak ve içgörüler elde etmek için analiz sürecine geçilir.
Veri analizi, istatistiksel yöntemler, veri madenciliği ve makine öğrenimi gibi teknikleri içerebilir. Bu aşamasın verimi, uçtan uca alınan tüm kararlarda etkili olacağından doğru donanım ve/veya yazılımlarla veri güvenilir şekilde toplanmalı ve ehil ellerde işlenmelidir.
Veri odaklı karar almanın uçtan uca süreçleri ise şu şekilde:
- Veri Toplama
- Veri Temizleme ve Düzenleme
- Veri Depolama
- Veri Analizi
- Veri Görselleştirme
- İçgörü Elde Etme
- Karar Alma
- Uygulama ve Takip
- Geribildirim ve Optimizasyon
Peki bu süreçleri daha verimli hale nasıl getirebiliriz?
İlk yapılacak şirket içi kültüre veri odaklılığı yerleştirmek, veri ile karar almayı bir kültür haline getirmek. Her departmanın süreçlerinde ve özellikle karar süreçlerinde veriyi önemli bir noktaya oturtmasını sağlamak.
Bunu eğitim ve farkındalık programları, birimler arası iş birliği ve iletişimin arttırılması, kullanılan sistemlerin veri uyumlu ve farklı veri platformlarıyla entegrasyona açık olması takip ediyor.
Süreç kurgulaması sadece belli bir ekibin veya kişilerin özelinde kaldığında yaygınlaşması o kadar da kolay olmayabilir. Bu nedenle konuların her biri özelinde iyileştirmek için farklı birimlerden çalışma grupları oluşturulmalı ve katılımcı bir yaklaşımla iyileştirme çalışmaları uçtan uca devam etmelidir.
Bu yöntemleri kararlı bir yönetim desteği ile yapan organizasyonların daha verimli hale gelmemesi düşünülemez.
Bunlara ilave olarak IK işe alım süreçlerinde ve işe alım sonrasındaki oryantasyonlarda veri odaklı karar almaya uygun adayların seçimi ve mevcut kültüre oryante edilmeye çalışılması da çok kıymetli olacaktır.
Veri Odaklı Karar Almanın Başarıdaki Rolü
Veri odaklı karar alma, kurumların başarısını büyük ölçüde etkiler. Doğru ve güvenilir verilere dayalı kararlar, rekabet avantajı sağlar ve kurumların gelecekteki zorluklarla başa çıkmasına yardımcı olur.
Aynı zamanda, maliyetleri düşürme, müşteri memnuniyetini artırma ve yeni fırsatları değerlendirme gibihedeflere ulaşmak için kritik bir araçtır. Hatta günümüz koşullarında zorunlu da bir araçtır.
Çünkü her noktadan veri türeten bir teknoloji çağında bu verileri işleyememek, anlamlandıramamak ve dolayısıyla kararlarımıza yansıtamamak kurumları rakiplerinden veya teknoloji çağından çok geride bırakacaktır. Bunların müşteri davranışlarına ve taleplerine yansıyacağını düşünmek ise işten bile değil.
Başarısını veriyi en doğru şekilde işleme becerisine sahip global başarılara sahip firmaları tahmin etmek zor değil: Amazon, Google, Meta, Netflix, Tesla, Microsoft vb.
Tahmin etmesi zor değil çünkü hayatımızın içinde, bizim verilerimizi işleyerek yine bize değer olarak ürettiklerine kendimiz de şahit oluyoruz.
Türkiye’de de veri odaklı karar alma stratejilerini uygulayarak müşteri memnuniyetini artırmış, operasyonel süreçlerini optimize etmiş ve rekabet avantajı elde etmiş Telekomünikasyon, Bankacılık, E-Ticaret ve Havayolu firmalarımız mevcut.
Sonuç: Geleceğin Başarılı Kurumları Veri Odaklı Kararlarla Şekilleniyor
Veri odaklı karar alma, iş dünyasının geleceğini şekillendiren bir unsur haline gelmiştir. Kurumlar, bu konuda gelişmiş analitik araçlar ve stratejiler kullanarak,etkilişekilde görselleştirilmesi yaparak, veri güvenliği ve gizliliği kurallarına en üst düzeyde uyum sağlayarak, verilerden en iyi şekilde yararlanmalı ve bilinçli kararlar almalıdır.
Bu sayede, rekabet avantajı elde etmek, müşteri memnuniyetini artırmak ve sürdürülebilir bir başarıya ulaşmak mümkün olacaktır. Veri odaklı karar alma, kurumların başarılı bir geleceğe adım atmalarında kritik bir rol oynamaktadır.
Harun Kurt