Günümüzde dijital dönüşüm, sektörden bağımsız olarak her alanda etkisini göstermektedir. Hızla değişen ve gelişen küresel rekabet ortamında kurumsal hafıza oluşturmak ve hızlı aksiyon almak isteyen firmalar, dijital dönüşümün gerekliliğinin farkına varmaya başladılar. Peki dijital dönüşüm nedir ve neden önemlidir? İK’da dijitalleşme: İnsan Kaynakları departmanının dijital ortamda yürüttüğü işlerin kontrolü ve yönetimidir.
Dijitalleşme zamanla her sektörün mutlaka başvurması gereken bir sistem haline gelecek. Bu yazımızda dijital dönüşüm konusunda merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
Dijital Dönüşüm (Dijitalleşme) Nedir?
Günümüzde pek çok sektörün sanal dünyada varlığını sürdürmesi ile dijitalleşme, gelişmek isteyen şirketlerin ve kurumların başarı kapılarını açan anahtarlarındandır. Dijital dönüşüm, süreçleri dijitalleştirmeyi ve bunun sonucunda kurum kültürünü şekillendirmeyi kapsamaktadır.
Dönüşüm yolculuğu, kurum içerisinde ve sektörde çözülmesi gereken sorunları belirlemeyi ve bu sorunları çözmek için teknolojiyi mümkün olan en verimli şekilde kullanmayı gerektirir. Organizasyondaki iş akışının dijitalleşme ile uyum içerisinde olması ve bu değişime kurumun tüm çalışanlarının dahil olması oldukça önemlidir.
Dijital Dönüşümün Avantajları Neleridir? İşletmelerde Dijital Dönüşümün Faydaları
Kurumların ve insan kaynakları süreçlerinin dijitalleşmesi sadece İnsan Kaynakları departmanının ihtiyaç ve beklentilerine hitap etmez. Başarılı bir dijital dönüşümden bahsetmek istiyorsak, dijitalleşme sürecinden faydalanan asıl kişiler İK departmanı çalışanları olmalıdır.
Çalışanların eğitim taleplerini sistem üzerinden kaydetmelerini sağlamak dijitalleşme sürecinin amaçlarından birisidir. Ayrıca göreceli olarak karmaşık bir süreç olan işe alım operasyonlarının dijital sistemler üzerinden yürütülmesi de dijitalleşme ile daha da kolay bir hâl almıştır.
Dijital Dönüşüm Aşamaları Neleridir? Kurumsal Şirketler Nereden Başlamalı
Bir organizasyonun dijital dönüşümünü üç başlık altında incelenebilir:
-
Müşteri deneyimi dönüşümü
-
Operasyonel süreçlerin dönüşümü
-
İş modellerinin dönüşümü
Bu dönüşümler sonucunda, esas beklenti, konvansiyonel varlıkları, süreçleri ve modelleri dijital dönüşüm ile uyumlu hale getirerek dijital ortamdaki araçları verimli kullanabilir hale gelmek ve bu araçlar sayesinde verimlilikte artış sağlamaktır.-
Kısaca Dijital Dönüşümün Unsurları Nelerdir?
Bu eğitimde, vizyon ve program ortaya konduktan sonra, bunu (ve diğer değişim programlarını) hayata geçirebilmek için ihtiyaç duyacağınız aşağıdaki konuları da ele alacağız:
1.Değişim modelleri
- Difüzyon değişim modeli
- “Yerdeki delik” değişim modeli
- Newton’cu değişim modeli
- Öğrenme eğrisi değişim modeli
- Satir değişim modeli.
2.Değişim çalışmalarına gelecek tepkiler
- Reddetme
- Eski yönetimlere entegre etme
- Eski yöntemleri değiştirerek kapsama
- Değişimi bütünleştirme
- Ustalaşma
3.Değişim müdahalelerinde zamanlama
- Karmaşa sürecinde müdahale
- Entegrasyon sürecinde müdahale
- Ustalaşma sürecinde müdahale
- Değişim sonrası müdahale
4.Çoğu şeyi değişmeden koruma
5.Yöneticiler için basit kurallar
E- Varan Gelişim Danışmanlığı ile Dijital Dönüşümün Parçası Olun
İnsan kaynakları süreçlerinin dijitalleşmesi sadece İnsan Kaynakları departmanının ihtiyaç ve beklentilerine hitap etmemeli. e-Varan olarak sunduğumuz hizmetler doğrultusunda firmaların dijitalleşmesine de yardım ediyoruz.
Çalışanların eğitim taleplerini sistem üzerinden kaydetmelerini sağlamak dijitalleşme sürecinin temel amaçlarındandır. Ayrıca göreceli olarak karmaşık bir süreç olan işe alım operasyonlarının dijital sistemler üzerinden yürütülmesi de dijitalleşme ile daha da kolay bir hâl almıştır. Ayrıca dijitalleşme ile hedefler ve öncelikler doğrultusunda bütçe ve zaman planı da oluşturabilirsiniz.
Bu yazımızda dijital dönüşümü ve önemini ele aldık. e-Varan olarak sunduğumuz kurumsal danışmanlık hizmetlerimiz ile sizi ve işinizi başarıya ulaştırır, çalışanlarınızı motive etmek için çeşitli stratejiler uygularız. Daha detaylı ve kapsamlı bilgi için siz de web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.