The argument in favor of using filler text goes something like this: If you use real content in the Consulting Process, anytime you reach a review point you’ll end up reviewing and negotiating the content itself and not the design.
Anadolu Üniversitesi, İletişim Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Çalışma hayatına 2006 yılında uluslararası bir organizasyon olan Lean Institute’te (Yalın Enstitü) başladı. Yalın üretim yaklaşımlarının ülke çapında yaygınlaştırılması ile ilgili birçok gelişim projesinde görev aldı. Sonrasında, Borusan Holding’te yetkinlik gelişimi ve lider gelişimi süreçlerinde çalıştı. Buradaki görevi boyunca, birçok 6 Sigma projesinde aktif görevler aldı ve sertifikasyonunu tamamladı. Kurumsal hayatının son durağı olan Eti Gıda’da ise, yurt içi ve dışı tüm organizasyonun yetkinlik gelişimi süreçlerine liderlik etti.
2018 Yılı itibariyle kendi kreatif ajansını kurmasıyla girişimcilik yolculuğu başladı. Ajans hayatı boyunca yurt içinde ve dışında birçok markaya danışmanlık yaptı. Bu süreçte yürüttüğü çalışmalardan bazıları: Design Thinking mentorluğu, iletişim yönetimi, Customer Centricity kültürü, işveren markası, müşteri deneyimi tasarımı, kullanıcı deneyimi tasarımı (UX Design), çalışan deneyimi tasarımı, siyasal iletişim danışmanlığı, kampanya yönetimi, e-ticaret danışmanlığı, dijital pazarlama ve markalaşma olarak özetlenebilir.
2020Yılı ile, kurucusu olduğu Lotus4Design’da Design Thinking, Lean Startup, öğrenme deneyimi tasarımı, kurum içi girişimcilik, lider gelişimi, kültürel ve dijital transformasyon, iletişim tasarımı, Customer Centricity, UX ve UI Design, müşteri deneyimi araştırma ve analiz gibi alanlarda danışmanlık, eğitmenlik ve mentorluk çalışmaları gerçekleştirmektedir.
Bunlarla berber, başta Teknopark İstanbul olmak üzere farklı teknopark ve üniversite teknoloji transfer ofislerinde startup mentorluğu gerçekleştirmektedir.Sektörde önde gelen danışmanlık firmaları ile proje ve konu tabanlı işbirlikleri bulunmaktadır. Ayrıca farklı üniversitelerde uzmanlık alanları ile ilgili dersler vermektedir.
AMAÇ : Dev organizasyonlardan, dünyayı değiştiren küçük startup’lara kadar başarıyı yakalamış kuruluşların ortak noktası her zaman müşteri odaklı olmalarıdır. Müşteriyi doğru anlayıp, onların dile getirmediği ihtiyaçlarını keşfeden kuruluşlar geleceği yazmaya devam ediyor. Bu programda, günümüz rekabet koşullarında var olabilmenin ön koşulları olan müşteri odaklılık,inovasyon, gamechanger olmak ve sonsuz mükemmellik arayışı gibi kavramlar, bireysel gelişim bağlamında ele alınmaktadır.
İÇERİK :
KİTLE / SÜREÇ : Kişisel gelişimine önem veren herkes
Sınıf içi / Online 2 gün
Eğitim sonrasında katılımcılarda bireysel inisiyatif ile harekete geçme, müşteriyi farklı bir gözle görme ve yorumlama ve mevcut iş yapış biçimlerini sorgulama davranışlarının geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Eğitim, bol örnek inceleme çalışması, soru cevap çalışmaları ve grup çalışmaları ile etkileşimli bir şekilde gerçekleştirilecektir.
AMAÇ : Design Thinking yaklaşımı, problemleri insan merkezli olarak, çok boyutlu bir anlayış ile ele alır. Elde ettiği verilerden hareketle, doğru problemi işaret eder. Sonrasında nihai kullanıcılar ile birlikte en doğru tasarımı gerçekleştirmek üzere işe koyulur… Sonsuz bir döngü ile mükemmeli aramaya devam eder.
Tüm bu yolculuk boyunca, doğru empati kurma, fikir geliştirme ve test etme araçlarından faydalanan Design Thinking; başarılı bir uygulama ile insan odaklı ve nitelikli çözümler üretmede etkili olur.
Design Thinking yaklaşımının özünde yatan anlayışın kazandırılması ve temel araçlarında uygulama becerisi geliştirmek için gerçekleştirilen bu program; bol etkinlik ve deneyim barındıracak şekilde tasarlandı.
Örnek olay çalışmaları ve gerçek hayattan problem çözümlemeleri ile keyifli olduğu kadar, zorlayıcı olan ve zihinsel bariyerleri yıkmaya odaklanan bir çalışma olarak geliştirildi.
İÇERİK :
1.Giriş
– Yaratıcılığın önündeki bariyerleri yıkmak
– Sabit bakış açısı vs. yaratıcı bakış açısı
– İnsan odaklı problem çözme yaklaşımı
– Design Thinking prensipleri ve inovasyon ilişkisi
– Başarılı Design Thinking uygulamaları
2.Empati Kurma
– Empati kavramı (doğrular ve yanlışlar)
– İnsanı anlamanın 5 boyutu
– Dile getirilmeyen ihtiyaçları yakalamak
– Psikografi yoluyla insanı yeniden tanımak
– Davranış bazlı tanımlama yapmak
3.Tanımlama
– Verilerden içgörülere, insan beklentilerini anlamak
– Problemi çerçevelendirmek
– Problemleri önceliklendirmek ve analitik karar almak
– Tasarım sorusu yazmak (HMW Questions)
– Design Thinking çalışmalarını planlamak
4.Fikir Üretme
– Kutunun dışından bakmak
– Fikir geliştirme tuzakları
– Fikir geliştirme yöntemleri
– Ortak yaratım ile beklentileri aşmak
– Fikirden inovasyona giden süreç
5.Prototipleme
– İnovasyonda erken uyarı: Fikri test etmek!
– Fikir testi vs. ürün testi
– Prototipleme yöntemleri ve prototip türleri
– İleri düzey prototipler: MVP testleri
– Validasyon ve öğrenme ilişkisi
6.Test Etme
– Early Adopter kavramı ve önemi
– Sahada test yaklaşımları ve özellikleri
– Sonuç odaklı görüşme ve mülakat yöntemleri
– Testlerden öğrenme çıktıları geliştirmek
– İterasyon, döngüsellik ve adım adım inovasyon
KİTLE / SÜREÇ : Kişisel gelişimine önem veren herkes. Sınıf içi / Online 2 gün
AMAÇ : İnovasyon kültürü oluşturma süreçlerinde, tüm organizasyonun aynı yöne bakması, bilgi akışını bu doğrultuda sağlaması elzemdir. Herkesin katılımı ile organizasyonlar kendi yollarını bulur ve geleceğe ilerlerler.
Bununla beraber, organizasyonların birbirlerine nazaran farklı hızlarda ilerlemesi ne kadar normalse; organizasyon içerisindeki bireylerin de bakış açılarının farklı hızlarda değişmesi o kadar normaldir.
Bu programda, inovasyon ve bileşenlerine geniş bir açı ile bakılması hedeflenmiştir. Dünya çapında kabul gören inovasyon yaklaşımları, sade bir dille aktarılmakla birlikte; inovasyon yolunda gerekli olan becerilerin, küçük uygulamalar aracılığıyla deneyimlenmesi hedeflenmiştir.
İÇERİK :
1.İnovasyon 101
– Başarının yeni tanımı: İnovasyon sanatında ustalaşmak
– İnovasyona götüren 10 yaklaşım
– Rekabette inovasyonun altın çağı
– Dünyamızı değiştiren inovasyon örnekleri
2. Yaratıcı Fikirden İnovasyona
– Düşünceyi yeniden tasarlamak
– Yaratıcılığımıza güvenmek
– Yeni nesil problem çözme yaklaşımları
– İnovasyonu başlatın: Soru sormak
3.İnsan Odaklılık
– Kutunun dışına çıkabilmek
– İnsan odağında inovasyon
– Kullanıcı deneyimi ve unboxing videoları
– Dijitalleşme ile değişen yaşantımız ve fırsatlar
4.Kurum İçi İnovasyon
– İnovasyonu nerede buluruz?
– Öğrenme ekosistemi ve inovasyon kültürü
– Dünya size çok şey borçlu: Kurum içi inovasyonlar
– Kurum içi girişimcilik ve inovasyon örnekleri
5.İnovasyon Vizyonu
-İş modelinden, süreç ve müşterilere uzanan inovasyon trendleri
– Yıkıcı inovasyon vs adım adım inovasyon
– Dünyadan ve Türkiye’den inovasyon örnekleri
KİTLE / SÜREÇ : Kişisel gelişimine önem veren tüm çalışanlar. Sınıf içi / Online 1 gün
AMAÇ : İçinde bulunduğumuz çağı, girişimcilerin altın çağı olarak değerlendirmek mümkündür.
Silikon Vadisi’nden tüm dünyaya yayılan bu girişimcilik rüzgarı, aynı zamanda Lean Startup gibi bir yaklaşımı da ortaya çıkardı. Lean Startup (Yalın Girişim), yüksek belirsizlik koşulları altında, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir girişimler gerçekleştirmek isteyen her girişimciye bir başarı reçetesi niteliği taşıyor.
Lean Startup, sadece girişimciler değil; kurum içi girişimciler açısından da inovasyona giden yolda önemli bir yaklaşım olarak kabul ediliyor.
İnsanı ve insanların problemlerini odağına alarak, gerçek değeri minimum eforla üreterek sürdürülebilir iş modelleri tasarlamada yardımcı oluyor. Lean Startup Programı, ekiplerin düşünce kalıplarını kırmayı ve inovasyon yolunda birer girişim elçisi olmaları için gerekli olan becerileri kazandırmayı hedefleyen bir program olarak tasarlandı.
İÇERİK :
KİTLE / SÜREÇ : Kişisel gelişimine önem veren tüm çalışanlar. Sınıf içi / Online 2 gün